Lid van de vereniging Putse “Batters”

Antwerp “Dockers” baseball Team

Wat is baseball & Softball?

Baseball is een uitgesproken teamsport, waarbij iedereen zich individueel kan ontplooien en individueel verantwoordelijkheid draagt. Het is een harde sport - een baseball is geen zacht balletje - maar grof spel is niet mogelijk, baseball blijft eerlijk. En... een baseballwedstrijd is spannend tot de allerlaatste minuut. Een wedstrijd is niet gebonden aan een tijdslimiet, zoals bijvoorbeeld bij voetbal. Er worden minimaal negen innings gespeeld, zodat de uitslag tot het laatst toe onzeker blijft. Het komt menig maal voor dat een team zijn kansen in de wedstrijd tot ver beneden het nulpunt ziet dalen totdat ten slotte in de laatste inning de rollen volledig omkeren en het team toch zegevierend uit de strijd tevoorschijn komt. Kansloos ben je dus nooit!

Het speelveld wordt ingedeeld in en binnen-en buitenveld. De kern is het binnenveld, een op zijn hoek rustend vierkant men een zijde van 27,5m, de thuisplaat op het punt en de basen op de 3 andere hoeken. De werpersplaat ligt ongeveer in het midden op 18,45m van de thuisplaat. Als men de lijnen van 1 en 3 de base verlengt tot min. 76m heeft men een volwaardig speelveld (fair ground). Op 18m achter de thuisplaat staat een backstop om de doorgeschoten ballen op te vangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 2 ploegen komen respectievelijk als verdedigende en aanvallende ploeg in het veld (per inning). Een normale wedstrijd wordt gespeeld over 9 innings dwz elke ploeg komt 9 maal aan slag en speelt 9 maal verdedigend. De bezoekers gaan eerst aan slag. De taak van de verdedigende ploeg is te beletten dat de aanvallers na respectievelijk 1e, 2e, 3e base bereikt te hebben, veilig de thuisplaat aantikken om een punt te scoren. Zijn 3 aanvallers uitgespeeld dan krijgt de verdedigende ploeg haar aanvallende beurt en gaan de voorgaande aanvallers verdedigend spelen. Het grote verschil met andere ploegsporten is dat bij soft-en baseball de 2 ploegen nooit voltallig en gelijktijdig op veld staan. Enkel de verdedigers staan volledig met 9 spelers op het veld terwijl de tegenstrevers 1 voor 1 aan slag komen.